Cum sa alegi salteaua potrivita? Daca decideti ca aveti nevoie de o saltea noua, felicitari! Probabil cel mai dificil lucru este sa alegi modelul de saltea care ti se potriveste cel mai bine. In primul rand, ati cumpara o saltea online sau de la un magazin fizic? Ca buget, alegi o saltea cu pret mediu sau o saltea mai scumpa? De asemenea, trebuie sa luati in considerare dimensiunea, forma, materialele utilizate si designul.


In urmatorul ghid, vei invata cum sa alegi salteaua potrivita pentru tine. Depinde de tipul de saltea, de pozitia preferata de dormit si de multe alte criterii. Speram ca aceste informatii te vor ajuta sa alegi salteaua visurilor tale!

Cum sa alegi salteaua potrivita – criterii de selectie

Chiar daca la prima vedere poate parea simplu, exista cateva criterii importante pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand alegi salteaua potrivita.
Puteti afla raspunzand la urmatoarele 6 intrebari:
• Cati ani au saltelele tale de acum?
• Care este pozitia ta preferata de dormit?
• Cat de ferma trebuie sa fie salteaua?
• Cat de greu esti?
• Ce fel de saltea vrei?
• Care este bugetul pentru o saltea noua?

Cati ani are salteaua pe care dormi acum?

Varsta saltelei tale actuale joaca un rol important in decizia de a cumpara un nou model. In general, daca salteaua ta are mai mult de 8 ani, ar trebui sa te gandesti sa o inlocuiesti. Desigur, aceasta nu este o regula stabilita, iar cel mai bun raspuns este somnul. Daca somnul este odihnitor sau salteaua ta actuala te-a deranjat.

Durata medie de viata a unei saltele variaza in functie de materialul de fabricatie. Durata medie de viata a unei saltele din spuma sau cu memorie este de 10 ani. Modelul de primavara are o durata medie de viata de 8 ani. Dar pentru a decide daca aveti nevoie de o saltea noua, aceste statistici trebuie coroborate cu modul in care se comporta saltelele actuale. Daca aveti dureri de spate dimineata, gasiti o pozitie confortabila de dormit noaptea. Daca salteaua are o anumita denivelare, aceasta nu va disparea dupa rotirea periodica. Ai raspuns afirmativ la intrebarea de mai sus? Poate fi necesar sa-ti iei ramas bun de la salteaua actuala.

Ce este pozitia de dormit?

Pozitiile de somn pe care le incercam mai mult sau mai putin in diferite cicluri de somn. Fata de saltea sau burta, lateral sau spate. Majoritatea dintre noi au tendinta de a schimba aceste pozitii in timpul somnului. Sunt multi oameni carora le place o anumita pozitie. Care este locatia ta preferata? Poate la inceputul somnului, adormi pe spate si apoi te intorci intr-o parte. Sau poate dormi langa tine de cele mai multe ori. Continuati sa va indreptati spre saltea dimineata. Daca nu te-ai gandit la aceste detalii, acum este momentul! Asa ca fii atent la aceste locatii pe tot parcursul saptamanii si afla care iti plac cel mai mult. Cel mai probabil te vei regasi intr-una dintre cele 3 variante de job de mai sus. Sau poate o combinatie a acestora. Aceste informatii sunt importante deoarece saltelele sunt potrivite pentru toate tipurile de pozitii de dormit.

Pozitia de dormit pe spate

Cei care aleg sa doarma pe spate ca pozitie preferata de dormit au nevoie de o saltea care nu este prea ferma. In aceasta afectiune, tensiunea se poate dezvolta in umeri si spate. Nu prea moale – poate exista un dezechilibru intre pozitia soldului si pozitia umarului. Acest dezechilibru provoaca deformarea coloanei vertebrale si durere in aceasta zona. In concluzie, este necesara o saltea de fermitate medie pentru aceasta pozitie de dormit si pentru cei care o prefera.
Pe o scara de fermitate de la 1 la 5 (1 fiind cea mai moale saltea si 5 fiind cea mai ferma), 3,5 este considerata scala de fermitate medie. Aceasta rigiditate medie ajuta la ridicarea coloanei vertebrale si la mentinerea acesteia intr-o pozitie neutra. Mai exact, ajuta la mentinerea unei linii drepte de la umeri la solduri.

Pozitia de dormit pe o parte

Oamenii care dorm pe spate au nevoie de echilibru, iar cei care dorm pe o parte trebuie sa elibereze presiunea din umeri si solduri. Asta inseamna ca trebuie sa se concentreze pe saltele mai moi. Ele pot fi modelate in jurul corpului pentru confort pe timp de noapte.
Daca ar fi sa ne repozitionam pe scara de duritate mentionata mai sus, ar trebui sa ramanem intre 2-3 din 5. Deoarece aceasta pozitie de dormit necesita articulatii, este important sa te documentezi temeinic. Straturi si constructia viitoarelor saltele, asta pentru a realiza cat de bine elibereaza presiunea din zonele cu probleme. Cea mai buna alegere este o saltea din spuma cu memorie. Este cunoscut pentru modul in care modeleaza corpul si amelioreaza stresul asupra articulatiilor.

Pozitia de somn pe burta

Aceasta pozitie de dormit este exact opusul somnului pe partea ta. Cei carora le place au nevoie de o saltea ultra-ferme care sa ridice soldurile pana la umeri. O saltea prea moale poate face ca partea inferioara a corpului sa se scufunde in saltea si, prin urmare, sa nu fie la acelasi nivel cu restul coloanei vertebrale. Pe o scara solida, valoarea este intre 3,5-4,5 din 5. Asta nu inseamna ca iti cumperi o saltea tare! Secretul este sa gasesti un model care sa combine baza cu straturi superioare de sprijin si confort, care confera moliciune doar in fermitatea generala. Este recomandata o saltea cu arcuri ambalata, care include o cuvertura pufoasa. Cu alte cuvinte, o saltea potrivita si ferma!

Saltele pentru persoane cu pozitii de dormit combinate

In acest caz, se recomanda o saltea de fermitate medie. Ofera echilibrul perfect intre sprijin si reducerea presiunii la nivelul articulatiilor. Suficient de moale pentru a-ti mentine umerii confortabili cand dormi pe partea ta. Fii suficient de ferm pentru a-ti sustine greutatea soldurilor in timp ce dormi pe spate. Pentru cei care au toate cele 3 pozitii de dormit in acelasi timp, activitatea pe timp de noapte si reglarea usoara a pozitiei sunt esentiale.

Care este duritatea dorita?

Daca incepem sa vorbim despre robustete, este mai bine sa stim mai multe despre sistemul sau de masurare.
Fermitatea unei saltele se refera la cat de puternica sau moale se simte. Determinarea acestui criteriu poate fi destul de dificila deoarece avem de-a face cu propriile nevoi si opinii despre ce inseamna sa fii moale, ferm, puternic, dar si legat de caracteristicile fizice ale unui individ.
De asemenea, este dificil de determinat diferenta dintre fermitatea unei saltele si suportul pe care il ofera, termeni care sunt adesea confundati de cumparatori. Fermitatea se refera la felul in care „simtim” o saltea, in timp ce sprijinul oferit de o saltea se refera la modul in care mentine coloana vertebrala in linie dreapta, fara a crea puncte de presiune si este disponibil pe toate tipurile de saltele.
Avand in vedere acest lucru, valoarea medie preferata a fermitatii este intre 2 si 4 din 5, in functie de pozitia individuala de dormit.

Tipul saltelei vs greutatea ta

Greutatea fiecarui individ este un alt factor important de luat in considerare deoarece afecteaza ventilatia, felul in care te simti, sprijinul oferit, dimensiunea saltelei. In functie de greutatea si dimensiunea dvs., este posibil sa aveti nevoie de un anumit tip de saltea care sa se potriveasca acelor caracteristici.
In continuare vom discuta despre saltele potrivite pentru persoane mai slabe (pana la 70 kg), greutate medie (70-90 kg) si persoane peste 90 kg.

Ai o greutate medie?

Pentru persoanele cu o greutate de pana la 70 kg, nu ar trebui sa ai nicio problema in a alege o saltea moale. Saltelele din spuma, de preferinta saltelele din spuma cu memorie, functioneaza cel mai bine in aceasta categorie.

Pentru persoanele cu greutate medie (intre 70 si 90 kg), pot exista nevoi diferite: pentru saltelele moi se aplica aceleasi reguli ca si pentru persoanele sub 70 kg. Totusi, daca greutatea tinde sa fie in jur de 90 kg, este indicat sa alegeti o saltea cu o spuma superioara densa pentru a reduce presiunea exercitata asupra structurii saltelei.

Saltele pentru persoane peste 90 kg?

Pentru persoanele care cantaresc mai mult de 90 kg, uneori poate fi dificil sa gasesti o saltea potrivita si confortabila. Avand in vedere ca producatorii de saltele iau in considerare greutatea medie a unei persoane, puteti folosi in continuare cateva sfaturi pentru a gasi o saltea care sa ofere fermitate si sustinere:
Daca preferi o saltea moale, este recomandat sa alegi un model mai inalt cu spuma superioara asezata pe un sistem de arcuri wrap. Greutatea pune presiune asupra saltelei, asa ca este necesar un strat de spuma de 10-12 cm pentru a-i oferi o senzatie moale.
Pentru cei care cauta o saltea de fermitate medie, spuma superioara ar trebui sa fie intre 8 si 10 cm, iar fermitatea ar trebui sa fie in jur de 4/5.
Daca iti doresti o saltea de fermitate 4 din 5, iti recomandam o saltea cu arcuri infasurate si blat.

Cum sa alegi salteaua potrivita?

Dupa ce ai identificat cateva aspecte de luat in considerare atunci cand faci cumparaturi pentru salteaua potrivita, trebuie sa te decizi ce model vrei. Cele mai populare modele sunt descrise mai jos.

Saltea cu memorie

Acest model de saltea este realizat dintr-un material numit spuma cu memorie, care este cunoscut pentru raspunsul sau intarziat la presiune si pentru o senzatie puternica de „imbratisare”. Prin urmare, aceste saltele relaxeaza zonele sensibile precum umerii, soldurile si spatele. Aceste saltele sunt pentru cei care doresc o saltea unde sa doarma mai degraba decat sa doarma. Traversele laterale in special au avantajul acestor materiale, imbratisandu-le si protejandu-le conturul corpului.
Datorita materialelor moi din compozitie, acest model de saltea nu este potrivit pentru persoanele carora le place sa doarma pe burta.

Saltea cu arcuri

Saltelele cu arcuri sunt unul dintre cele mai cunoscute si achizitionate modele de saltele care ofera suport si fermitate. Dotat cu arcuri de sectiune inalta, acest model este potrivit pentru cei care cauta confort clasic.
Potrivit mai ales pentru persoanele care au nevoie de sprijin suplimentar, persoanele care dorm pe spate, pe burta si persoanele supraponderale pot alege acest model cu incredere.
Acest model de saltea nu este potrivit pentru persoanele cu probleme de sold, umeri sau spate.

Saltea hibrid

Un nou tip de saltea a aparut in magazinele de specialitate si a castigat increderea consumatorilor: salteaua hibrida. Exista o spuma pe fiecare parte a saltelei cu fermitate diferita, rezultand o saltea cu doua fete si doua fermitati diferite. O parte are spuma ferma, iar cealalta este mai putin ferma, cu spuma gonflabila si elastica, astfel incat sa poata fi rasucita dupa cum este necesar. Saltelele hibride sunt cu adevarat revolutionare. Saltelele hibride combina avantajele saltelelor din spuma si ale saltelelor cu arcuri captusite.
Saltelele hibride sunt cele mai bune pentru cei care aleg sa doarma pe spate, dar si pentru cei care combina 3 pozitii de dormit in timp ce dorm.

Care este bugetul tau pentru o saltea noua?

Fiecare are un raspuns diferit, dar acesta este un criteriu important pe care trebuie sa il luati in considerare inainte de a incepe cautarea. Din fericire, exista multe optiuni favorabile cu reduceri permanente care se potrivesc oricarui buzunar fara a face compromisuri la calitate.
Cel mai bine este sa cumparati o saltea cu o garantie lunga, de la 6 la 10 ani.
Cum sa alegi salteaua potrivita? Speram ca ti-am raspuns la intrebari si ca poti lua o decizie in cunostinta de cauza.
Insa cel mai important sfat este sa incerci sa gasesti modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale individuale si tiparelor de somn.

8 thoughts on “Cum sa alegi salteaua potrivita

  1. Imi place modul in care autorul a structurat informatiile si cum a reusit sa transmita mesajul sau intr-un mod clar si accesibil. Astept cu nerabdare urmatoarele articole de acest gen.

  2. Sunt de acord cu majoritatea punctelor prezentate in articol, dar as adauga ca ar fi fost util sa fie incluse si cateva exemple concrete pentru a sustine argumentele prezentate.

  3. Articolul este foarte interesant si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului discutat. Apreciez efortul autorului de a aduce in prim plan aceste informatii importante.

  4. Am apreciat modul in care autorul a abordat subiectul, oferind informatii utile si sfaturi practice pentru cei care cauta dragostea pe internet. De asemenea, mi-a placut ca s-a insistat pe importanta sinceritatii si comunicarii deschise in procesul de cautare a unei relatii. Un articol bine scris si cu idei valoroase.

  5. Articolul este foarte interesant, explicand in detaliu cum poti sa-ti gasesti jumatatea pe platformele de socializare. Sfaturile oferite sunt practice si usor de urmat, iar exemplele date sunt relevante si inspiratoare. Recomand citirea acestui articol tuturor celor care isi doresc sa-si gaseasca partenerul ideal online.

  6. Sunt impresionat de diversitatea subiectelor abordate in acest articol si de modul echilibrat in care sunt prezentate argumentele pro si contra utilizarii platformelor de chat online. Autorul pare sa fie bine documentat si ofera sfaturi practice pentru cei care doresc sa profite la maximum de aceste servicii. Un articol foarte util si bine scris!

  7. Mi-a placut felul in care autorul a prezentat avantajele si dezavantajele utilizarii acestor platforme de chat online. Este important sa fim constienti de potentialele riscuri la care ne expunem atunci cand interactionam cu necunoscuti pe internet si sa luam masuri de precautie. Recomand citirea acestui articol tuturor celor care folosesc sau intentioneaza sa foloseasca astfel de servicii.

  8. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva noua asupra modului in care ne putem relaxa si socializa online. Sunt de acord cu ideea ca aceste platforme de chat pot fi foarte utile pentru a intalni oameni noi si a lega prietenii. De asemenea, apreciez recomandarile facute pentru a ne proteja confidentialitatea si securitatea atunci cand folosim astfel de servicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *